BITUMEN DAKBEDEKKING
De meeste platte daken in Nederland zijn voorzien van een bitumineuze (bitumen) dakbedekking. De unieke eigenschappen van bitumen, zoals duurzame waterdichtheid, uitstekende hechting en eenvoudige verwerking zijn al jaren lang bekend. In de loop van de tijd zijn deze eigenschappen door productontwikkeling steeds verder geoptimaliseerd. Bitumen is daarmee een hoogtechnologisch product met een groot scala van toepassingen. Vooral wanneer hoge en langdurige prestaties worden verlangd, zijn bitumen afdichtingmaterialen een logische keuze.
BITUMEN IS GEEN TEER!
Bitumen wordt nog steeds verward met teer. Dit is onjuist! Bitumen is qua oorsprong, samenstelling en toepassingsmogelijkheden een compleet andere materiaal dan teer. Bitumen is een aardolieproduct en teer een steenkoolproduct. Nog belangrijker: bitumen is een algemeen erkend, veelvuldig toegepaste, hoogwaardige bouwstof. Teer mag in de Nederland niet meer worden gebruikt en wordt beschouwd als gevaarlijk afval dat uit de keten moet worden gehaald.
GEMODIFICEERD BITUMEN
De dakbedekking die wij toepassen is de zogenaamde gemodificeerde bitumen. Dit is bitumen waaraan kunststoffen zijn toegevoegd waardoor de kwaliteit van de bitumen sterk verbeterd. Van de gemodificeerde bitumen gebruiken wij het soort APP.
APP is de afkorting van Atactisch PolyPropyleen, een kunststof die ontstaat bij de fabricage van polypropyleen. APP is thermoplastisch en bij omgevingstemperaturen soepel en buigzaam. Door penetratiebitumen of zacht bitumen te mengen met APP (circa 30%) ontstaat APP-gemodificeerd bitumen.
De voordelen:
- hoge temperatuurstabiliteit
- hoge weerstand tegen veroudering
- zeer uv-bestedig
- weinig onderhoud
- gemakkelijk te verwerken
- geschikt voor recycling
- bij toekomstig onderhoud gemakkelijk te overlagen
DAKBANEN
APP-gemodificeerd gebitumineerd glasvlies + polyester MEC APP-gemodificeerd gebitumineerd polyester/glasvlies MEC. De banen kunnen voorzien zijn van een afwerking aan beide oppervlakken.
DAKBEDEKKINGSSYSTEMEN
Dakbanen van APP-gemodificeerd bitumen kunnen op drie manieren worden bevestigd:
- Losliggend en geballast
- Mechanisch bevestigd
- Volledig verkleefd
ISOLATIE
Isolatie verhoogt het comfort en verlaagt de stookkosten. Hieronder kunt u alles lezen over de isolatie voor een plat dak. Allereerst worden de verschillende daktypen omschreven.
WARM DAK
Een warm dak constructie is een dakconstructie waarbij de isolatie aan de bovenzijde van de dragende constructie is aangebracht. De waterkerende laag (dakbedekking) bevindt zich boven de isolatie. Dit is de meest voorkomende manier voor het isoleren van het platte dak.
KOUD DAK
Een koud dak constructie is een dakconstructie waarbij de isolatie aan de onderzijde van de dragende constructie is aangebracht. De waterkerende laag (dakbedekking) bevindt zich direct bovenop de dragende constructie. De dragende constructie bevindt zich dus aan de koude zijde van de isolatie. Een dergelijke constructieopbouw wordt afgeraden in verband met condensatie problemen die kunnen ontstaan.
EEN OMGEKEERD DAK
Een omgekeerde dak constructie is een dakconstructie waarbij de isolatie op de waterkerende laag is aangebracht. Deze constructies dienen altijd geballast te worden. Dergelijke constructies komt men tegen bij o.a. dakterrassen en parkeerdaken. Geschikte isolatie voor het omgekeerd-daksysteem is XPS (geextrudeerd polystyreen).
BALLASTLAAG
Een ballastlaag is een laag grind of tegels. Deze dient als gewicht om het dakbedekkingpakket op zijn plaats te houden. Tegels worden ook wel gebruikt als looppad ter bescherming van de dakbedekking. Tegels dienen ter bescherming van de dakbedekking altijd op tegeldragers aangebracht te worden.
POLYSTYREEN ISOLATIE
Polystyreen, in de volksmond beter bekend als piepschuim is een isolatie type dat bestaat uit geexpandeerde polystyreen korrels. Technische benaming is EPS, geexpandeerd polystyreen.
POLYURETHAAN ISOLATIE
Polyurethaan-isolatie is gemaakt van polyurethaanschuim (pur-schuim). Doordat het materiaal opschuimt tussen twee cacheringen, is polyurethaan-isolatie altijd aan twee zijden gecacheerd.
PIR ISOLATIE
PIR staat voor Poly Iso Cyanuraat. Dit is een sterk op Polyurethaan lijkend schuim met sterk verbeterd brandgedrag. De isolatie is compacter en heeft een hogere isolatiewaarde dan polyurethaanschuim isolatie met dezelfde dikte.
CACHERING
Een cachering is een afwerklaag op isolatie welke het mogelijk maakt om hierop een dakbedekkingpakket aan te brengen, zonder dat het isolatie materiaal wordt aangetast. Cachering kunnen o.a. bestaan uit gebitumineerd glasvlies, mineraal gecoat glasvlies, aluminium of een bitumenfilm.
AFSCHOT-ISOLATIE
In sommige gevallen bijvoorbeeld bij renovatie wanneer het dak bouwkundig geen goed afschot heeft is het mogelijk zogenaamde afschot isolatie platen te gebruiken. Afschot isolatie zijn isolatieplaten van aflopende dikte bijvoorbeeld van 7,5cm naar 6cm. Dit zorgt voor een goede afvoer van het water naar de afvoeren. Waardoor je voorkomt dat er grote hoeveelheden stilstaand water op het dak blijft staan. Wat de levensduur van de isolatie ten goede komt.
MET WELKE ISOLATIE WERKEN WIJ
De keuze van de isolatie is sterk afhankelijk van de bestaande situatie. Ter plekke kan door ons worden bekeken welk type isolatie het beste geschikt is voor uw dak. In de meeste situaties gebruiken wij PIR isolatie. PIR staat voor Poly Iso Cyanuraat. Dit is een sterk op Polyurethaan lijkend schuim met sterk verbeterd brandgedrag. De isolatie is compacter en heeft een hogere isolatiewaarde dan polyurethaan isolatie met dezelfde dikte.
Voor meer informatie of een advies voor het vervangen van uw dakbedekking en het aanbrengen van isolatie kunt u contact met ons opnemen. Wij staan u graag te woord voor een advies op maat.
RENOVATIE BITUMEN DAKBEDEKKING VAN EEN CHALET.
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Wij zijn de specialist op het gebied van dakbedekkingen. Voor bitumineuze en kunststof dakbedekkingen bent u bij ons aan het goede adres. Wanneer uw dak aan vervanging toe is of wanneer u een lekkage heeft neem contact met ons op en wij komen zo spoedig mogelijk bij u langs met een vakkundige oplossing.